Νέα

Επιτυχία των φυτεύσεων (6/2010)

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της παρακολούθησης, η αποκατάσταση της δασικής βλάστησης στο παραποτάμιο δάσος του Νέστου εξελίσεται πολύ ικανοποιητικά, με την επιτυχία των φυτεύσεων να πλησιάζει τον στόχο του 80% και το ύψος των δέντρων να κυμαίνεται από 1,5-3 m, με μέσο όρο τα 2 m.Τα στοιχεία αυτά είναι τα αρχικά αποτελέσματα της επίσκεψης της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΒΥ στις 13 από τις 14 μόνιμες δειγματοληπτικές επιφάνειες,  που πραγματοποιήθηκε από 5-6 Μαίου 2010. Οι επιφάνειες αυτές έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εντός των εκτάσεων στις οποίες έγιναν φυτεύσεις στο πλαίσιο του έργου "Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου" και θα αποτελέσουν το κύριο εργαλείο για τη μακροχρόνια παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποκατάστασης της δασικής βλάστησης.


Το έργο προσελκύει πρόσθετη χρηματοδότηση (6/2010)

Κατά το σχεδιασμό των υποδομών περιβαλλοντικής ερμηνείας και ανάδειξης του παραποτάμιου δάσους του Νέστου, διαπιστώθηκε ότι θα έπρεπε να λειτουργήσουν ως ο πυρήνας ενός ευρύτερου συστήματος υποδομών για την εκπαίδευση και την αναψυχή. Η δημιουργία του πυρήνα αυτού υπερέβαινε τους διαθέσιμους πόρους και το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου "Αποκατάσταση και ανάδειξη του παραποτάμιου δάσους του Νέστου".

Για τον λόγο αυτό ο σχεδιασμός έγινε με τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί κατά τμήματα. Στην υλοποίηση του σχεδιασμού αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά η χορηγία που ενέκρινε ο ΟΠΑΠ για παρεμβάσεις στο ανατολικό τμήμα του δασοκτήματος κοντά στον οικισμό Εράσμιο του Δήμου Τοπείρου. Με τη χορηγία προβλέπεται να δημιουργηθούν διαδρομές, σημάνσεις, υπαίθρια εκθέματα, εκθεσιακός χώρος, δασοφυλακείο και μικρή λίμνη όπου θα παρουσιάζονται τα κυριότερα υδροχαρή ποώδη είδη που απαντούν στο δάσος. Δίπλα στη λίμνη θα εγκατασταθεί ένα μικρό παρατηρητήριο άγριας ζωής, το οποίο θα συμβάλλει στην εξοικείωση των επισκεπτών του πάρκου με την παρατήρηση της άγριας πανίδας και ειδικότερα με τα είδη που αναμένεται να χρησιμοποιούν τη βλάστηση που θα εγκατασταθεί στη λίμνη.

Οι σχετικές μελέτες βρίσκονται ήδη στο στάδιο της έγκρισης.

Συνάντηση κλεισίματος του έργου (28/6/2010)

Με επιτυχία και σημαντική προσέλευση εκπροσώπων φορέων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δασαρχείο Καβάλας τη Δευτέρα 28-06-2010 με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου. Kεντρικοί ομιλητές στην συνάντηση ήταν η Δασάρχης Καβάλας κα. Ζωή Γεωργούση, ο υπεύθυνος του έργου για λογαριασμό του ΕΚΒΥ κ. Πέτρος Κακούρος και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μάνος Κουτράκης.

Επίσης παρέμβαση έκαναν οι : κ. Κωνσταντίνος Τάτσης Υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, κ. Αθανάσιος Βαφειάδης Αντινομάρχης Καβάλας, κ. Χανς Γέρρεντρουπ (Εταιρεία Προστασίας & Οικοανάπτυξης), ενώ τη συνάντηση έκλεισε και Ομότιμος Καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Σπύρος Ντάφης.

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η ενημέρωση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των εκπροσώπων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας και του κοινού για τα αποτελέσματα του έργου και η ανταλλαγή απόψεων για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα όπως η γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος και οι δυνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Eικόνες από τη συνάντηση: