Σκοπός του ΕΚΒΥ είναι η προώθηση της αειφορικής διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Μεσογειακής λεκάνης και της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το κτήριο του ΕΚΒΥΤο ΕΚΒΥ παράγει γνώση, παρέχει πληροφόρηση, ευαισθητοποιεί το κοινό, προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την κατάρτιση, μελετά τις εξελίξεις, υποβάλλει εμπεριστατωμένες προτάσεις. Μετέχει σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και δίκτυα και σε πρωτοβουλίες επιστημονικής διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση της φύσης. Υποστηρίζει πολιτικές συμβατές με την αρχή της αειφορίας. Διατηρεί ενημερωμένα αρχεία πληροφοριών για το φυσικό περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές.

Η εκτίμηση των αλλαγών στα οικοσυστήματα - περιλαμβανομένων των αλλοιώσεων που προέρχονται από τη μη αειφορική άσκηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, αλλά και από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή - και η τεκμηρίωση πολιτικών και μέτρων για την αποτροπή της υποβάθμισής τους, η αναχαίτιση της απώλειας της βιοποικιλότητας, η αποκατάσταση και ανόρθωση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας και κατάλληλης ποιότητας γλυκού νερού για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα, η ευρεία μεταφορά της γνώσης για τις λειτουργίες και αξίες των φυσικών οικοσυστημάτων, καθώς και για τις αειφορικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται, αποτελούν προτεραιότητες στη δράση του.
 

 


Πρόσφατες ειδήσεις

Τρίτη, 05/10/2021

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Διαδίκτυο και νέα μέσα για την προβολή και ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών» πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ για την ανάδειξη της τουριστικής διάστασης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, Visit Greek Nature. Περισσότερα...

 

Τετάρτη, 20/09/2021

Η δυναμική του διαδικτύου και των νέων μέσων (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψηφιακές εφαρμογές, εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας κ.ά.) για την προβολή και ανάδειξη περιοχών ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αποτελεί αντικείμενο της ημερίδας «Διαδίκτυο και νέα μέσα για την προβολή και ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 (10.00 - 13.30). Περισσότερα...

 

Τετάρτη, 15/09/2021

Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, σας προσκαλούν στην διαδικτυακή ημερίδα "Προκλήσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές" που διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου LIFE14 GIE/GR/000304 ForestLife. Περισσότερα...

Περισσότερες ειδήσεις...

Δικτυακός τόπος για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας

Δικτυακός τόπος για τους υγροτόπους της Ελλάδας

Ψηφιακό αποθετήριο ΕΚΒΥ

Ψηφιακή βιβλιοθήκη ΕΚΒΥ

Χάρτης φύσης και βιοποικιλότητας

30 χρόνια ΕΚΒΥ 

Κτήριο ΕΚΒΥ

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από τότε που το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προχώρησε στην ίδρυση του ΕΚΒΥ, ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΥΠΕΧΩΔΕ.
 

Πρόσφατες ενημερώσεις

Νέα - Ειδήσεις | 05/10/21

Νέα - Ειδήσεις | 20/09/21

Νέα - Ειδήσεις | 15/09/21

Προκηρύξεις - Προσκλήσεις | 30/08/21

Νέα - Ειδήσεις | 1/06/21

Visit Greek Nature
Ιστοσελίδα ανάδειξης και προβολής των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας

Δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης υδάτων για τις λίμνες της Ελλάδας

Λειτουργία του προγράμματος παρακολούθησης λιμνών της χώρας

Εγγραφείτε στον κατάλογο αποδεκτών των ενημερωτικών μας μηνυμάτων

* υποχρεωτικά πεδία

Μπορείτε να διαγραφείτε ανά πάσα στιγμή από τον κατάλογο αποδεκτών μας, μέσω της επιλογής "Διαγραφή από τον κατάλογο" που θα βρείτε σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα που θα λαμβάνετε από εμάς.

 

Το ΕΚΒΥ στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο Twitter

EKBY, 2021